Stralingswarmte - Convectiewarmte

Een speksteenkachel produceert 75% stralingswarmte en 25% convectiewarmte.

Wat is convectiewarmte? Convectiewarmte is warmte die geproduceerd wordt door een verwarmingssysteem zoals bijvoorbeeld een CV-radiator, een metalen houtbrander, een gaskachel, … Convectiewarmte stijgt op naar boven, hangt aan het plafond, koelt af en zakt dan naar beneden. De afgekoelde lucht wordt beneden door het verwarmingssysteem terug opgewarmd.

Wat is stralingswarmte? Stralingswarmte zendt infrarode stralen uit, die onafhankelijk van luchtstromen (wind en tocht), alle objecten in de omgeving verwarmt. Een speksteenhaard neemt snel warmte op uit het vuur en geeft deze vervolgens heel geleidelijk terug af. De stralingswarmte die uitgaat van speksteenkachels is te vergelijken met de warmtestralen van de zon.

Stralingswarmte zorgt zo voor een uiterst gelijkmatige temperatuur zodat een ideaal binnenhuisklimaat wordt gecreëerd. Dit in tegenstelling tot convectiewarmte waarbij het bovenin de ruimte het warmst is en de vloer het koudst. Stralingswarmte geeft horizontale warmtegolven af waardoor er geen sprake is van luchtstromen die bijgevolg ook geen stof kunnen transporteren. Voor mensen met een stofallergie een niet onbelangrijk detail!

Creatie: Reclamebureau PopCom