Speksteen

Een echte speksteenkachel van NunnaUuni verbrandt het hout op een uitzonderlijk hoge temperatuur (1.000 C° - 1.200 C°) door het Gouden Vuur rooster. Het spreekt dan ook vanzelf dat de grondstof waaruit de verbrandingskamer is gemaakt bestand moet zijn tegen deze extreme hitte. Tegelijk moet deze steen in staat zijn de warmte in de structuren van de haard op te slaan om deze nadien zachtjes en gelijkmatig weer af te geven.

Speksteen is een zacht en een makkelijk te verwerken natuursteen die op verschillende plaatsen in de wereld in groeves of mijnen wordt gedolven. Het werd meer dan twee miljard jaar geleden - onder enorm hoge temperatuur en druk - in de aardkorst gevormd. Speksteen heeft als eigenschap dat het enorm veel warmte kan absorberen en dan geleidelijk weer kan afgeven. In vergelijking met normale vuurvaste steen is de warmteopnamecapaciteit van speksteen ruim twee keer zo hoog en de warmtegeleiding ruim 10 keer sneller. Voor de levensduur van echte speksteenkachels is speksteen met een gelijkmatige samenstelling (49% talk, 49% magnesiet en 2% andere mineralen) uitermate belangrijk. Het Finse Mammutti speksteen van de NunnaUuni groeve voldoet daaraan uitstekend.

Een echte NunnaUuni speksteenkachel is volledig opgebouwd uit Finse Mammutti speksteen van superieure kwaliteit en gaat dan ook een leven lang mee. De taklagen in de speksteen aan de binnenzijde geleiden de warmte zeer snel naar de speksteenmantel. De talklagen in de speksteenmantel staan haaks op de warmtegeleiding waardoor de mantel de warmte gelijkmatig en gedurende een lange periode afgeeft aan de ruimte.

Creatie: Reclamebureau PopCom